Phone: 0352-28-18-11 En   UA  

Чи варто поєднувати навчання і роботу?

Поки є на світі студенти, одвічним буде питання: чи варто поєднувати роботу і навчання? Або як поєднати перше і друге?

---

Думки працюючих студентів:

Сергій: «Робота + навчання - це серйозне навантаження, відповідальність і постійний брак часу. Захопленість однією справою завжди веде до зниження результатів в іншій».

 

Ірина: «Все одночасно поєднувати і всюди встигати дуже складно, але отриманий досвід вартий того».

 

Антоніна: «Після того як вас приймуть на роботу, треба багато працювати, і, в першу чергу, над собою і своїми знаннями. Безліч колись вивченого доведеться повторити і переосмислити заново. Роботи буде багато, і щоб прийти до потрібного результату, розбиратися треба буде у всьому до дрібниць, тому будьте готові до вашких трудових буднів, а після них до навчання».

 

 

Костянтин: «Не всі викладачі з радістю сприймають новину про те, що ви працюєте і не завжди можете відвідувати пари. Хтось з поблажливістю і розумінням ставиться до цього питання, а хтось навпаки. Не раз доводиться чути: «Мене не цікавить, чим ти там займаєшся у вільний від навчання час, твоє завдання - вчитися», ну або щось подібне».

 

 

Вікторія: «При поєднанні навчання з роботою зрозумієте, що таке безсонні ночі. Їх буде немало. Особливо під час сесій, державних іспитів, написання і захисту курсових, диплома. Головне в цей час - зберігати спокій»

 

Олександр: «Я б не йшов на роботу на третьому курсі. Потрібно прожити життя студента, а на роботу ще встигну ... Виняток - якщо дуже пощастило. А в якісь контори, де вас будуть вважати малолітнім студентом, згодним сидіти за копійки…. то воно того не варто».

 

Ольга: «Якщо не працювати, то що маємо: - сидіти на парах і слухати матеріал півсеместру, який можна прочитати за 1-2 тижні і вивчити ще краще; - нераціональний розподіл часу (майже в трубу); - постійні напряги від однокурсників, які дивляться на вас і чекають поки ви зробите лабораторні і напишете д/з; - маленька стипендія і ще багато мінусів»  

 

Як же бути в даній ситуації, який, все-таки, вибір зробити?

Природно, у кожного знайдеться своя відповідь на це питання, проте, розглянемо всі полюси і мінуси поєднання роботи та навчання. Отже, почнемо з мінусів.

1. Брак часу. Доведеться знайти роботу в тій половині дня, яка вільна від навчання. Тобто, відразу після занять (або до, залежно від розкладу) потрібно буде їхати на роботу. Завдання, які будуть давати на самостійне вивчення, доведеться робити після роботи. Звичайно, встигати вчитися на «відмінно» і «добре» буде складно, і Вас чекатиме не одна безсонна ніч попереду, з'ясування стосунків не з одним викладачем про те, чому Ви були відсутні на парі .

2. Переживання. Звичайно ж, це суто суб’єктивно, хтось більше, хтось менше емоційний, однак, коли навалюється безліч справ на роботі і в навчанні переживань не уникнути.

3. Перевтома. При нерівномірному розподілі навантаження її теж не уникнути. Виснаження сил може призвести до втрати бажання щось продовжувати. Може постраждати або робота, або навчання або і те й інше.

4. Низький дохід. Неофіційне працевлаштування не гарантує високої зарплати. Будьте готові, що працюватимете з іншими на рівних, а отримуватимете мізер, як стажер. Крім того, ще й можна втратити стипендію.

5. Проблеми із здачею сесії. Якщо до працевлаштування все закривалося автоматом, то при поєднанні навряд чи так виходитиме. І не дай Бог, переведуть на контракт.

6. Відстані. Місце роботи, проживання і навчання може знаходитися далеко одне від одного, що вимагатиме додаткових затрат часу і сил.

Плюси бачимо в наступному:

1. Досвід. Ви отримуєте неоціненний дар - досвід. Навчаючись і працюючи одночасно, Ви купуєте теоретичні навички, які відразу ж апробуєте на практиці, в зв'язку з чим, приходить повне розуміння всього процесу. Закінчивши ВНЗ і подаючи резюме, графа «досвід роботи» у Вас порожньою не буде. Це сьогодні важливо для роботодавців.

2. Соціальні зв'язки. Ви навчитеся налагоджувати взаємини з керівництвом і колективом, отримуєте однодумців, друзів, що є дуже важливим і веде до нових можливостей, перспектив.

3. Тайм менеджмент. Ви навчитесь планувати свій час і використовувати його з користю по максимуму. Крім того, Ви виграєте час, виконуючи дві речі одночасно.

4. Додатковий дохід. Отримаєте автономію від батьків, можливість заробити додаткові гроші, а навіть і можливість самостійно оплачувати навчання чи житло.

5. Корисна звичка. Якість нашого життя залежить від сформованих звичок. Працюючи і навчаючись, Ви виробляєте дуже корисну звичку працювати, бути активним, самодостатнім.

6. Самоствердження. Отримуєте можливість довести собі та іншим, на що Ви здатні. Це реальний шанс себе реалізувати.

Висновок. Проаналізувавши всі наведені плюси і мінуси, кожен з тих, хто читає цю статтю, безумовно, зробить свій власний висновок. Втім, на мій погляд, відповідь очевидна - навчання і роботу поєднувати варто, особливо, якщо ця робота за фахом. Звичайно, будь-яка праця гідна поваги, однак, працюючи за фахом, Ви отримуєте не тільки гроші, - головним чином Ви продовжуєте навчання, тільки більш комплексно і поглиблено. По суті, все навчання зводиться до того, щоб отримати теоретичні знання, які згодом необхідно застосовувати на практиці. То чи не краще це робити одночасно? Втім, вибирати тільки Вам.


Ірина Каплун, психолог

Posted in Головні on May 08, 2021.