Тел: 0352-28-18-11 En   UA  

РОТАЦІЯ ПРОФЕСІЙ: ПЕРСПЕКТИВИ МАЙБУТНЬОГО

image001-st2.jpg

РОТАЦІЯ ПРОФЕСІЙ: ПЕРСПЕКТИВИ МАЙБУТНЬОГО

Всесвітньовідомий економічний форум приголомшив громадськість новою заявою. Згідно звіту «Future of jobs» уже до 2025 року в світі зникне більше 75 мільйонів робочих місць. Такі дані були отримані відповідно до досліджень у 2018 році. Разом з тим, до 2030 року з’явиться 130 мільйонів нових робочих місць, які забезпечать нові професії.

Висновки всесвітнього економічного форуму свідчать про те, що ринок праці відчує значний переворот.

У ХХІ столітті суспільство розвивається стрімко. Деякі види діяльності трансформувалися до невпізнання в порівнянні з минулими століттями і навіть з минулими десятиліттями, інші і зовсім відійшли у небуття. У зв'язку з цим зявилося поняття «зникаючі професії».

Машини замінюють людські руки і справляються практично з усіма ремеслами набагато швидше і ефективніше. Автоматизація багатьох процесів значно здешевлює виробництво і одночасно збільшує продуктивність будь-якого процесу. «Там, де робот може замінити людину, він рано чи пізно його замінить.Вважає професор Павло Лукша.- Незважаючи на те, що вимирають цілі групи професій, з'являються інші, які до цих пір були невідомі, і це не означає, що автоматизація забирає у нас можливість, вона дає нові».

Фахівці регулярно ведуть облік професій, які на межі вимирання.

До 2030 року за прогнозами зникнуть 57 професій, де працівники виконують рутинну роботу, в багатьох країнах цим займатимуться роботи:

 

Зникаючі інтелектуальні професії :

аналітик

банківський операціоніст

бібліотекар

більдредактор (фоторедактор)
бортповідник

бухгалтер
випробувач

диспетчер

діагност

документознавець / архіваріус

дублер / каскадер

екскурсовод

журналіст

копірайтер

коректор

лектор

логіст
маклер / ріелтер

менеджер по кредитах

монтувальник декорацій

 нотаріус

оператор державних послуг

оцінщик
перекладач

провізор

референт
системний адміністратор

спортивний аналітик / коментатор

статист
стенографіст / розшифрувальник
турагент
штурман

юрисконсульт та ін.

Зникаючі робітничі професії :

бетонщик
білетер
бурильник

вахтер
гірник

грузчик
доглядач залу в музеї

зварювальник

інспектор ДПС
кравець/швачка

кондуктор

консьєрж

кур'єр

листоноша
лісоруб

ліфтер
машиніст товарного складу

оператор call-центру

 офіціант
охоронець

паркувальник
працівник транспортного терміналу

працівник хімчистки
прораб

спеціаліст зі зняття показань лічильників

тренер

фасувальник

фахівець з обробки матеріалів

фермер, с / г працівник
шахтар та ін.

ювелір

 

 

 Вимирання професій – це звичайне явище. Експерти заспокоюють, що з цього приводу хвилюватись не варто, тому що на їх місце приходять нові, сучасні, ще цікавіші. Фахівці стверджують, що 65% робочих місць, на яких будуть працювати сучасні діти ще не створені. На заміну зниклим, з’являться  нові варіанти роботи і пов'язані вони будуть безпосередньо з роботами, нанотехнологіями та комп’ютерами.

Ким працювати? Білл Гейтс радить абітурієнтам вступати на спеціальності, які пов’язані зі штучним інтелектом, енергетикою або біологією. Він вважає, що в майбутньому саме ці напрямки будуть затребувані, адже ті ж терористи можуть придумати нову біологічну зброю, якій потрібно буде знайти протиотруту. З енергетикою все просто, відновлювані джерела стають дедалі популярнішими і для їх розвитку потрібні фахівці.

Business Insider і Forbes також підготували рейтинги актуальних професій, які будуть затребувані. Перше місце в обох рейтингах посіла професія медсестри. Актуальними залишаються професії лікарів, хореографів, шкільних вчителів, спортивних тренерів, лісників, мікробіологів та інші.

Також зростає попит на математиків і комп’ютерників, яких за прогнозами збільшиться на 3,2% по всьому світу. Також не можна забути про архітекторів та інженерів, попит на них виросте на 2,71%. Тривимірний друк, робототехніка і автоматизовані виробничі системи зажадають нових фахівців.

 У свою чергу, найбільш затребуваною професією майбутнього експерти називають актуаріїв , фахівців зі страхової математики, які володіють теорією актуарних розрахунків, які займаються оцінкою індивідуальних та корпоративних страхових ризиків, а також роблять розрахунки схем, тарифів, сум премій за пенсійним страхуванням і страхуванням життя, здоров'я або майна. Зокрема, експерти прогнозують збільшення попиту на їх послуги і високий рівень заробітної плати.

Список спеціальностей, які, ймовірно, будуть потрібні в майбутньому:

·кібердвірник - буде наводити порядки на просторах інтернету.

міський доглядач - відповідальний за озеленення міста.

·майстер-друкар - фахівець з 3D-друку.

·особистий літописець- встановить всі ваші коріння і створить сімейний літопис.

·спеціаліст з мікрофлори.

·оператор дронів.

Сьогодні це просто теоретичні висновки. Але колись і космонавт вважався фантастичною професією.

Якщо ви хочете бути повністю захищеними від «кігтів» прогресу, автор та футурист Мартін Форд рекомендує продовжувати кар’єру в галузях, які вимагають творчих та міжособистісних навичок, таких як мистецтво, наука, бізнес та медицина. Поки що комп’ютери не можуть тиражувати живий інтелект, розум, логічне мислення, творчість,  справжнє людське натхнення та талант, тому ці заняття здаються «безпечними» (поки що)!

Ірина Каплун, психолог

Posted in Головні on сер 05, 2021.